Staatssecretaris van Rijn neemt tekening in ontvangst

Overhandiging Van Rijn.jpg

 
Scan-150504-0001.jpg

Felix opent nieuwe galerie 04-05-2015

 

Vakblad Profiel Maart 2015

Atrikel profiel.jpg

 

Vakblad Profiel Maart 2015

Schermafbeelding 2015-03-12 om 11.55.09.png

 

FlevoPost woensdag 8 oktober 2014

Artikel.jpg

 

4art magazine 2014

Schermafbeelding 2014-08-21 om 09.56.19.png

 

4Art magazine 2014

Schermafbeelding 2014-08-21 om 09.56.33.png

 

Almere vandaag mei 2014

artikel.2.jpg

 

Almere vandaag zaterdag 31 mei 2014

artikel.jpg

 

Lelystad deze week 23 maart 2014

Kunstenaar van de week.jpg

 

KRO

image001.png

 

NRC 14 december 2013

image.jpg

 

Metro 25 juli 2013

Knipsel.jpg

Felix Guérain: "tekenen maakte mij mild"

Hij tekende Robert M., Mohammed B. en Willem Holleeder. Felix Guérain werkt inmiddels 35 jaar als rechtbanktekenaar. Over zijn werk is nu een boek verschenen. “Dit werk heeft mij juist milder gemaakt. In ieder van ons schuilt een crimineel.”

Hoe ben je destijds in dit vak terechtgekomen?
Ik ben vijfendertig jaar geleden door een journalist benaderd om bij de rechtbank te tekenen. Al meteen, bij de eerste rechtszaak, kwam ik in een geestelijke spagaat terecht. Een Nederlandse kampbeul die in een concentratiekamp gevangenen had mishandeld stond terecht. Tijdens die rechtszaak kwam echter aan de orde dat die man zelf ook zwaar toegetakeld was, opgesloten en gedwongen tot dat vreselijke werk. Had hij eigenlijk een keuze?

Kom je vaker in die geestelijke spagaat terecht tijdens het tekenen in de rechtbank?
Onlangs nog, toen ik een moeder moest tekenen die haar eigen dochter doodstak. Haar andere dochter hield een betoog over het feit dat zij haar moeder ook nog kwijt zou zijn als die zou worden opgesloten. Dat raakte mij.

Lucia de B., die jaren later werd vrijgesproken voor moord, zou zijn afgebeeld als heks, ingegeven door alle daden die ze op haar geweten zou hebben. Speelt dat bij jou ook een rol?
Ik laat mij daar niet door beïnvloeden; ik teken verdachten zoals ik ze zie. Veel meer gaat het voor mij om het weergeven van de sfeer in een rechtszaal, de spanning die door zo’n zaal knettert. Vaak krijg ik de vraag wat voor impact dit werk op mij heeft. Maar ik ben juist meer van mensen gaan houden. Het begrip is groter geworden. In ieder van ons schuilt een moordenaar. Soms vergeten wij dat niet iedereen opgroeit in een stabiele thuisomgeving. Bij veel zedenzaken is de dader vroeger ook seksueel misbruikt.

Welke rechtszaken zijn je bijgebleven?
Ik heb Robert M. meerdere keren getekend. De dingen die ik daar hoorde, wilde ik het liefst zo snel mogelijk uit mijn geheugen wissen. Ik probeerde mij hier ook bewust voor af te sluiten in de rechtszaal. De zaak van het meisje van Nulde heeft mij in al die jaren het meest geraakt. Zij was mishandeld door haar vader en moeder en later in meerdere stukken teruggevonden. Ik had destijds een kleindochter van diezelfde leeftijd. Hoe kun je een kind in al zijn kwetsbaarheid zoiets aandoen?

Welke criminelen zijn fijn om te tekenen?
Hells Angels met tatoeages, kettingen en piercings zijn heerlijk om te tekenen. Witteboordencriminelen met een pak en stropdas zijn een stuk saaier. Geef mij maar een echte boevenkop. Daar kan ik echt van genieten.

TEKENEN EN ILLUSTREREN

Het boek ‘Tekenen en illustreren met Felix Guérain, het geheim van de rechtbanktekenaar’, geschreven door Ron Goudzwaard is uitgegeven bij uitgeverij Tirion.

  • Rechtbank. In het boek zijn niet alleen verhalen uit de rechtbank opgenomen, maar ook andere anekdotes en veel uitleg over materialen en tekenen.
  • Televisie. Felix Guérain werkt al ruim dertig jaar als rechtbanktekenaar voor onder meer de NOS, RTL Nieuws en SBS6. Verdachten worden door tekenaars vastgelegd en niet door fotografen omdat foto’s veel indringender en herkenbaarder zijn.
 

De Stentor 1 juni 2013

Felix Stentor.jpg

 

Zin januari 2010

Zin1.jpg

 

Zin2.jpg

 

Metro maandag 5 december 2005

krantkopie.jpg

 

Binnenlandsbestuur.nl 7 mei 2004

Scan-140821-0001.jpg